Moist chocolate cheese cake
Juga boleh dikenali sebagai Devil's Food Chocolate cake. Dilimpahi keju dan chocolate ganache.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan (cream cheese frosting):
Bahan-bahan (chocolate ganache):
CARA-CARA

- 2 cawan tepung serbaguna
- 1 cawan serbuk koko
- 1 1/2 sudu teh baking soda (saya buat 1 sudu teh baking powder + 1/2 soda bicarbonate)
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan butter (115 g) dilembutkan pada suhu bilik
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan gula castor
- 3 biji telur saiz besar
- 1 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 cawan buttermilk (boleh diganti dengan 1 cawan susu dan 1 sudu besar cuka/ jus lemon)
- 1 cawan air panas
Bahan-bahan (cream cheese frosting):
- 250 g keju
- 125 g butter
- 1 cawan gula aising
- 1 sudu teh esen vanila
- sedikit jus lemon
Bahan-bahan (chocolate ganache):
- 200 ml double cream/ whipping cream
- 250 g dark chocolate cooking
- secubit garam
CARA-CARA
1. Panaskan oven pada suhu 350'F/180'c
2. Kek yg telah dimasak disejukkan terlebih dahulu sebelum di belah dua dan disapukan dengan krim keju.
2. Kek yg telah dimasak disejukkan terlebih dahulu sebelum di belah dua dan disapukan dengan krim keju.
*Jika mempunyai loyang yg lebih kecil boleh di bakar dlm 2 loyang jadi tidak perlu dibelah dua.Kemudian cantum semula kek tersebut dan curahkan coklat ganache agar menutupi seluruh permukaan kek. Hias pula dgn coklat urai atau hiasan yang anda gemari.
CARA MEMBUAT KRIM KEJU:
1. Putar krim keju dan butter sehingga sebati,kemudian letakkan gula aising,esen vanilla dan jus lemon.
2. Teruskan memutar hingga gebu.
1. Putar krim keju dan butter sehingga sebati,kemudian letakkan gula aising,esen vanilla dan jus lemon.
2. Teruskan memutar hingga gebu.
CARA MEMBUAT COKLAT GANACHE:
1. Sapukan butter pada kertas pembakar dalam loyang kek (saya gunakan loyang 9 x 9 inci)
2. Ayak tepung bersama-sama baking soda,serbuk koko dan garam.Ketepikan.
3. Menggunakan mixer high speed,putar butter dan gula hingga sebati dan kembang.Kemudian masukkan telur satu persatu, putar lagi hingga semua bahan sebati.
4. Turunkan mixer pada level rendah, masukkan bahan-bahan kering berselang-seli dgn bahan cecair, kacau hingga sebati dan tiada ketulan.
5. Bakar selama 45-60 minit. (kek saya masak dalam 40 minit)
6. Menggunakan kaedah double boiler, panaskan double/whipping cream hingga hampir mendidih.
7. Kemudian masukkan coklat masakan, dan garam. Kacau rata hingga sebati. Hiaskan kek dengan coklat ganache apabila coklat telah disejukkan.
1. Sapukan butter pada kertas pembakar dalam loyang kek (saya gunakan loyang 9 x 9 inci)
2. Ayak tepung bersama-sama baking soda,serbuk koko dan garam.Ketepikan.
3. Menggunakan mixer high speed,putar butter dan gula hingga sebati dan kembang.Kemudian masukkan telur satu persatu, putar lagi hingga semua bahan sebati.
4. Turunkan mixer pada level rendah, masukkan bahan-bahan kering berselang-seli dgn bahan cecair, kacau hingga sebati dan tiada ketulan.
5. Bakar selama 45-60 minit. (kek saya masak dalam 40 minit)
6. Menggunakan kaedah double boiler, panaskan double/whipping cream hingga hampir mendidih.
7. Kemudian masukkan coklat masakan, dan garam. Kacau rata hingga sebati. Hiaskan kek dengan coklat ganache apabila coklat telah disejukkan.
Tips:
- Saya sarankan anda kurangkan gula dalam resepi. Seeloknya 3/4 cawan sahaja. Awak pun dah cukup manis :)
- Biarkan kek sejuk sepenuhnya, kek mudah patah apabila dikendalikan semasa ia panas. Bersihkan pisau setiap kali memotong kek. Kek saya comot sebab potong suka hati - kami tak sabar nak makan. XOXO
- Saya suka aroma lemon, saya letak lebih jus lemon. Jadi keju lebih berbau harum.
- Biarkan chocolate ganache sejuk sebelum dituang. Lebih pekat lebih kawww
No comments:
Post a Comment